Vadehavet
Vestkysten

Vadehavet: Oplev Danmarks største nationalpark

Nationalpark Vadehavet er den største nationalpark i Danmark. Men den er meget mere end bare den største. For vi vil også mene, at det er den smukkeste nationalpark, vi har i Danmark. Det 1459 km2 store område byder på alt lige fra lange sandstrande på Rømø, diger ved Højer til millioner af vadefugle. Er du naturelsker som os, er Vadehavet et absolut must see.

Det er ingen hemmelighed, at Vadehavet og Tøndermarsken har en særlig plads i mit (Mia) hjerte. Jeg har tilbragt utallige somre ved Emmerlev Klev og tilbragt et år på efterskole i Højer. Området her er noget helt særligt – for du finder ikke et område, der er mere fladt, end det er i marsken. Det kan noget helt særligt.

Men hvor skal du tage til, hvis du gerne vil opleve Vadehavet og Tøndermarsken? Det fortæller vi dig herunder😊

Højer Sluse

Hvis du gerne vil opleve ebbe og flod ved Højer og det magiske i det, kunne vi ikke tænke os til noget bedre sted end Højer Sluse. For her har du rigtig god mulighed for at opleve, hvor store vidderne er, samt hvor uendelig horisonten er. Er du her længe nok, vil du kunne opleve, hvordan Vadehavet det ene øjeblik er en tørlagt bund, og hvordan det få timer efter er oversvømmet af havet igen. Dét er magisk!

Du finder desuden også en masse faskiner, som i tidernes morgen blev brugt til at indvinde nyt land med. De bliver ikke længere vedligeholdt, da man fandt ud af, at det skete helt naturligt.

Højer har faktisk to sluser: Den gamle og den nye. Den gamle sluse blev bygget tilbage i 1861 i forbindelse med Højer-Siltoft-diget og lod skibe sejle uhindret ind i Højer Kanal. Den nye sluse blev først bygget i 1981 og ligger helt ud til Vadehavet. Den kaldes også for Vidåslusen og består af tre betonkamre med hver to sluseporte.

Højer Sluse

Er du sulten, når du kommer hertil, kan du få en is eller et måltid i restauranten. Har du en cykel med bagpå bilen, kan du også cykle ind til Højer, der både byder på en Brugs og et pizzeria for ikke at nævne Højer Pølser 😉

Vil du bare gerne opleve naturen, kan du med fordel cykle langs diget til Emmerlev Klev.

Læs også: Sommerferieguide: 12 gratis oplevelser i Jylland

Emmerlev Klev

Knap fire kilometer fra Højer Sluse ligger Emmerlev Klev. Det er primært besøgt af lokale eller campinggæster fra campingpladsen, Vadehavs Camping. Herude kan du opleve græssende får og lam og en udsigt, der er helt fantastisk.

Emmerlev Klev

Har du mod på det, kan du med fordel gå et stykke langs med diget, inden du drejer ned til vadet af en af de stier, der er blevet anlagt. Flere af stederne er der nemlig god mulighed for at gå ud i vadet og opleve det, som jeg kalder for ”naturlig wellness”. Klægget giver en fantastisk blød hud!

Bådsbøl-Ballum

Lidt længere nordpå ligger i Bådsbøl-Ballum. Her kan du via Strandvej komme ned til Bådsbøl Strand, hvor du finder rækker og atter rækker af faskiner. Området er et trækplaster for Vadefugle året rundt. Er du derfor interesseret i fugle eller bare gerne vil opleve, hvordan de kommer til, efterhånden som tidevandet trækker sig ud, skal du køre hertil.

Ikke langt fra stranden ligger desuden også Ballum Sluse, Ballum Slusekro og Rømø Dæmningen, som fører dig over til vadehavsøen, Rømø (Romø på sønderjysk). Du kan derfor sagtens få en hel dag til at gå her.

Læs også: Tøndermarsken: Smuk solnedgang ved Bådsbøl-Ballum

Mandø Ebbevej

50 minutters kørsel fra Bådsbøl-Ballum finder du Mandø Ebbevej, som ligger ud for vadehavsøen, Mandø. Vejen kaldes for dette, da den kun kan benyttes ved ebbe. Det er denne vej, som traktorbusserne benytter til at transportere turister over til øen. Selv benytter de lokale Låningsvejen, som vi kommer ind på senere.

Mandø Ebbevej er et fantastisk sted at opleve solnedgangen. Her er som alle andre steder langs med Vadehavet helt roligt og fredeligt. Det der er særligt ved vejen her er, at den er markeret med en allé af træer. Det finder man ikke andre steder – og derfor er det absolut værd at køre hertil.

Låningsvejen  

Vil du gerne køre til Mandø i din egen bil eller bare opleve faskiner så langt øjet rækker, skal du køre til Låningsvejen (her er også en fantastisk solnedgang). Det er dog vigtigt, at du holder et godt øje med tiderne for høj- og lavvande (flod og ebbe), da vejen ved forhøjet vandstand kan blive oversvømmet.

Tidevandet er noget, man skal have stor respekt for, da det går stærkt. Er du derfor ikke vant til det og ej heller påpasselig og opmærksom, kan du derfor nemt ende med at blive fanget i vandmasserne.

Du finder en oversigt over tidevandstabeller her.

Del og like gerne vores indlæg:
fb-share-icon

Du vil måske også kunne lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *