Norge er en dejlig nabo. Mange turister flokkes dertil hvert år for at få bid i de smukke naturoplevelser, der er rundt om hvert et hjørne. Mange vælger at flyve. Men det er også en mulighed at køre. Det valgte jeg at gøre denne sommer.
Jeg har drømt om at jagte midnatssolen i Norge i årevis. Denne sommer skulle det være. Jeg skulle give det et forsøg. Efter tre uger i det bjergrige land i april, længtes jeg tilbage og tog sammen med min kæreste på et 7 dage langt roadtrip op gennem Sverige med Lofoten og Vesterålen som målet.
Men roadtrippet var ikke lige som sidst, hvor vi valgte at køre i en hybrid. For denne gang sprang vi ud i at leje en elbil. Da vi havde betalt, kunne vi ikke helt finde ud af, om det var galt eller genialt – for vi skulle trods alt tilbagelægge 4.000 kilometer både gennem by og ødemark. ”Ville der være ladestandere nok”, var vores første tanke.
Den tanke er jeg ret sikker på, at vi ikke er de eneste, der har haft.
Måske du også har overvejet at leje en elbil på dine fremtidige kør-selv-ferier? Du får i hvert fald her mine erfaringer, så du selv kan vurdere, om det er galt eller genialt at leje en elbil til et nordligt roadtrip.
Lej en bil i Malmø og spar penge
En elbil var ikke første indskydelse, da vi blot 10 dage inden afrejse kiggede os om efter lejebiler. Vi ville bare gerne have det billigste mulige, uden det gik for hårdt ud over komforten.
Vi stødte på flere forskellige biler – men det føltes bare ikke helt rigtigt. Efter en kort søgning blev jeg ledt ind på Hertz. Her var den billigste mulighed her og nu en Polestar 2 til 4.600 kroner for 7,5 dage med forsikring.

Den nappede vi. For hvor svært eller besværligt kunne det lige være at køre i en elbil gennem Sverige og Norge, der er langt mere fremme? Det skulle vise sig heller ikke at være svært – men der kom nogle udfordringer undervejs.
Jeg kan i øvrigt varmt anbefale at leje en bil i Malmø, hvis man skal den vej. For det første er prisen meget billigere (i april lejede vi en bil 14 dage for 3.000 kroner), og så får man fri kilometer. Det gør man desværre ikke i Danmark.
… Men tilbage til Polestar 2’eren. For det føltes helt ærligt som den rene luksus at sætte sig ind i den og køre afsted. Med gode sæder, automatgear og en stor og overskuelig skærm, var det meget komfortabelt at køre afsted med kurs mod Norge.
Står du derfor med overvejelserne om, hvilken elbil det skal være, kan jeg varmt anbefale en Polestar.
Læs også: Rejseguide Malmø – En charmerende storby på budget
Hvad skal man være opmærksom på, når man lejer en elbil til et roadtrip?
Det er så absolut en helt anden oplevelse at køre i en elbil sammenlignet med en benzin- eller dieselbil. Den er hurtigere i optrækket, den larmer ikke lige så meget i kabinen, og så det rent ud sagt en computer.
- Vi skulle vænne os en del til, at der ikke var en ”start/sluk”-knap. Vi brugte ret lang tid på at finde ud af, at den slukker automatisk, når man låser og går fra bilen.
- Derudover var der selvfølgelig det med at skulle lade bilen. For det havde ingen af os prøvet kræfter med før. Det er anderledes. Meget anderledes. For det første skal man finde en stander med det udtag, der matcher det, som bilen har. For Polestar 2 er det ”CCS”. Mange standere har dette – men kommer du til en Tesla stander, kan du med al sandsynlighed IKKE lade, da de ikke har åbnet alle standere for andre end Tesla-biler.
- Når du er på udkig efter en stander, skal du være opmærksom på, hvor mange KW/h den lader med. Det skal gerne være minimum 50, da det ellers går meget langsomt. Finder du en hurtigstander på 50-180 KW/h, tager det cirka 30-45 minutter at lade bilen. Dette er dog typisk fra 25% til 90%. Skal den lades helt op, vil det tage længere tid.
- Det er ikke alle tankstationer, der har ladestandere til elbiler. Brug derfor gerne skærmen i bilen til at søge efter standere, der passer ind på ruten. Vores Polestar kom med forslag til, hvor det ville være bedst alt efter ruten og mængden af energi på batteriet.
Læs også: Roadtrip i Norge med telt – godt at vide
Apps til ladestandere – download disse på forhånd
Når du vælger at tage på roadtrip til Norge i en elbil, skal du også være opmærksom på, at det ikke bare er at bruge Dankortet. Nogle standere tillader det, men fordi det er så nyt, sker betaling ofte gennem en app (hvis man ikke har en ladebrik).
Det lyder måske meget enkelt. Det er det også, når man endeligt er oprettet. Men fordi der er mange forskellige operatører, er der også rigtig mange apps. Det endte med at blive turens helt store joke, da vi ved aflevering af bilen igen havde 10 forskellige apps.

Det blev en lille frustration, da der hvert sted skal bruges tid på at oprette sig i appen med navn og kreditkort. Derudover er det ikke altid, at appen kan finde ud af, hvor man er henne, eller kan få den specifikke lader til at lade første gang. Så man skal nogle gange væbne sig med tålmodighed.
Vælger du at køre op gennem Sverige for at nå til Norge, kan jeg anbefale følgende apps til download på forhånd:
- E.ON Drive
- Mer Sverige
- Tesla
- IONITY
- Circle K Charge
- Kople
- Bilkraft
- CloudCharge
- InCharge
Derudover er det en fordel med en QR-scanner, hvis ikke du har det i dit kamera. For nogle gange er det nemmere, da det leder direkte til online betaling/opkobling til ladestanderen.
Skal jeg være ærlig, håber jeg virkelig, at der i takt med flere elbiler på vejene også kommer et nemmere betalingssystem. Enten gennem samme app eller bare med betaling, som man ellers kender det; med et betalingskort. For det bliver altså lidt skørt.
Rækkevidde – hvor mange ladninger skal der til på et roadtrip til Norge og Sverige?
Når du lejer en elbil, skal du naturligvis også have rækkevidden in mente. Vores Polestar 2 kunne køre 400 kilometer på en fuld ladning. Vi endte dog tit med at lade op til 350 kilometer, da de sidste 10% på batteriet tager ret lang tid at lade op.
Kører du dog økonomisk, kan du genvinde ret mange kilometer undervejs og faktisk få rækkevidden til at være længere. Så selvom systemet måske siger, at du kun har 15% tilbage ved næste stander på ruten, vil det reelt set være 25%, hvis du kører ordentligt 😉
Vi endte med at lade omkring 10 gange fra Malmø til Svolvær i Norge. Det lyder måske af meget, men vi fik gode pauser ud af det – og var derfor friske på store dele af ruten.
Roadtrip til Norge i elbil – er det galt eller genialt?
Overordnet set synes jeg, det er genialt. Ja, det tager længere tid. Men det forurener mindre, mens man kører. Det giver også anledning til fine pauser, hyggelige snakke med andre, der lader samt stop ved steder, man ellers ikke ville have set.
Dertil er der også den fordel, at det koster mindre end med brændstof. Vi har sparet mellem 30-50% ved at køre på el. Det er til trods for, at der er store forskelle på, hvad det koster per KW/h. Denne svinger mellem 3,5-5,9 SEK/NOK alt efter udbyder og stander.
Jeg kunne sagtens finde på at gøre det igen. Særligt på et roadtrip til Norge, hvor der er lidt mere tid at give af.
OBS: Der er mange ladestandere i Sverige og Norge. Du behøver ikke være nervøs for, om du pludseligt strander, fordi der ikke er en lader i miles omkreds. Det skete ikke på noget tidspunkt for os.