At ankomme til Svalbard er som at træde ind i en anden verden. Man fornemmer med det samme, at der er øde og barskt. At det er naturen, der hersker og bestemmer. Det er fedt. Fordi for mig er det lig med vaskeægte eventyr. Det er også, hvad Svalbard byder på!
Drømmene om det arktiske har hersket længe på min ønskeliste. Særligt efter de mange ture til Norge i 2022. Egentligt havde jeg slet ikke troet, at jeg skulle have glæden af at komme til Svalbard lige med det samme – men det lavede en julegave fra min kæreste om på.
Så den 27. januar 2023 satte vi kurs mod nord. Kurs mod Svalbard.
Hvorfor rejse til Svalbard?
Først og fremmest fordi det er så specielt og nordligt et sted! Det er begrænset, hvor meget længere nord du kan komme og stadig tjekke ind på et hotel (det nordligst beliggende hotel ligger faktisk på Svalbard) og få lidt varm komfort.
Svalbard ligger midt mellem Norge og Nordpolen. Det i sig selv er ganske specielt. Men selvom man skulle forvente, at det er som at ankomme til en dybfryser, er det ikke så galt, da Golfstrømmen sørger for et relativt ”mildt” klima (vi havde 12-18 minusgrader).

Men, men. På Svalbard kan du også være heldig at se en isbjørn, møde flokke af rensdyr og spotte polarræve. Dyrelivet og landskaberne er generelt helt fantastiske på Svalbard – og det kan jeg skrive under på efter min rejse dertil.
Endeligt må jeg også lige nævne, at man kan køre hundeslæde på Svalbard. Det i sig selv er en kæmpe grund til at komme dertil! Longyearbyen vrimler med huskyer, som du kan høre, så snart du bevæger dig udenfor.
Hvordan rejser man til Svalbard?
Der er flere måder at komme til Svalbard på. Vi tog turen i fly. Både Norwegian og SAS flyver dertil skiftevis med flere afgange dagligt. Selvom man skulle tro, at det er en dyr tur tiderne taget i betragtning, kan du komme dertil for lige omkring 2.200 kroner for en returbillet.
Du kan også rejse dertil med Hurtigruten til Svalbard om sommeren. Den går fra Bergen.
Når du lander på Svalbard, venter ”Flybussen” på dig lige uden for indgangen til lufthavnen. Det er den eneste bus på Svalbard. Når du ikke bussen, kan du også tage en taxa. Det koster det samme som bussen. Turen ind til Longyearbyen tager kun 10 minutter, og den sætter dig af uden for det hotel, du har booket. Blot fortæl buschaufføren hvor 😊
Det kræver ikke visum for danske statsborgere at komme til Svalbard. Jeg vil dog gerne gøre opmærksom på, at du ved afrejse fra Svalbard skal igennem en paskontrol. Vi skulle mellemlande i Tromsø på vej til Oslo og endte med at bruge 2 timer på at komme igennem kontrol og security, før vi igen kunne rejse videre. SAS er dog hurtige til at ombooke, hvis ikke man når sit connecting flight fra Oslo.
Hvordan er Svalbard om vinteren?
Fra november og frem til slutningen af januar hersker polarnatten. Her er der mørkt døgnet rundt. Den 29. januar ophører polarnatten og herefter begynder lyset stille og roligt at vende tilbage. Vi var faktisk heldige at have lidt ”blue hour” omkring middag, da vi var med hundeslæde. Det var fantastisk smukt!

Spørger du mig, er Svalbard ganske magisk om vinteren. Det er særligt at opleve det totale mørke, de hyggelige lyskæder og naturligvis – nordlyset. For det er jo netop fordelen ved, at der er mørkt. Vi så nordlyset om aftenen, klokken 09 om formiddagen og igen klokken 15, da vi lettede med flyet.
Du kan selvfølgelig ikke se så meget af bjergene eller landskaberne. Til gengæld har du med mørket og kulden mulighed for at komme afsted på snescooter over frosne søer, hundeslædetur i dalene og besøg i ishuler.
Hvad skal man opleve på Svalbard?
Der er masser af eventyr i vente på Svalbard. Jeg kunne sagtens have været der en uge mere. Selvom vi kun var der fredag-søndag, havde vi et spændende og tætpakket program.
1. Nordlystur på snescooter i Adventdalen
Vi når kun lige at have 3 timer på vores værelse og til sightseeing på egen hånd, inden vi bliver hentet af en guide, som tager os med til det, der bliver den koldeste tur på Svalbard, vi får. Vi bliver briefet godt, får hjelm, termodragt, støvler og handsker, og så er det ellers ud på snescooter.


Turen foregår i Adventdalen, der støder op til Longyearbyen. Den er frosset til om vinteren, hvilket gør det muligt at køre på snescooter over søen. Det blæser omkring 18 m/s, da vi tager afsted. Turen bliver derfor også kortet af i distance, men det gør ikke noget. For lige før, at vi ankommer til en nyanlagt hytte ved isen, dukker nordlyset op som et gråligt skær over os. Det tager til i styrke og fortsætter helt indtil, at vi når hytten.


Det er ikke lige så kraftigt som nordlyset i Alta, men det er der! Vi havde på ingen måde forventet det! Da nordlyset forsvinder, sætter vi os ind i hytten, tænder op for ilden, får lidt kiks og varm solbærdrik. Det er hyggeligt, og da vi sætter kursen mod Longyearbyen igen, gør vi holdt midt på isen, da der står en flok rensdyr længere fremme.
Sikke en start på Svalbard!
2. Hundeslædetur med huskier
Hundeslædetur er noget af det hyggeligste og sjoveste, jeg længe har prøvet. Det var en kæmpe fornøjelse at køre hundeslæde i Alta, og det samme viser sig at være gældende på Svalbard.
Jens har booket ved danske Green Dog, som er noget større end Trasti & Trine i Alta. Men det gør ikke noget. For vi må stadig gerne hjælpe med at klargøre hundene og kæle med dem. Da vi sætter af sammen med guiden, kører vi direkte ned i den smukkeste dal, jeg længe har set. Mine tanker går straks til de flotte billeder fra dokumentarserien om Siriuspatruljen. For landskabet er på mange måder lige sådan!

Vi når ikke at køre længe, før der dukker rensdyr op på skrænterne. Den blå time starter, og vi ser de flotteste fjelde, mens vi kører afsted.
Selvom der er mørkt, er det nemt at se noget, da vi bliver udstyret med pandelamper. En times tid senere vender vi tilbage, og får os lidt hyggelig snak i en hytte med kakao og varme vafler.
Det kan varmt anbefales! Vil du gerne have en længere tur, kan du også booke en 7 timers tur i kombination med ishule.

3. Kaffe eller kakao på Huskies Café i Longyearbyen
Vi er helt høje efter hundeslædeturen og beslutter os for at tage forbi en café, vi er blevet anbefalet. Den hedder Huskies Café og ligger lige inden supermarkedet. Her kan du få deres egen specialkakao (bl.a. med chili!), kaffe og søde sager, mens du kæler med deres søde huskyer. Det er altså hyggeligt, hvis du spørger mig 😊

4. Vandring op til ishule
Efter at have tanket op på varme og kalorier, bliver vi hentet ved Hotel Radisson, da vi skal afsted på vandretur op til en ishule ved Longyearbreen. Der er mange forskellige ishuler at vælge mellem – og vil du gerne have en ”let” tur, kan vi anbefale Longyearbreen.
Vi får muligheden for at vælge mellem en let og en sværere rute, men da vi har to uerfarne damer med, vælger vi den lette. Det er en meget god beslutning, da de slet ikke er i form til vandring i sne. Men vi kommer alle derop og finder den fineste ishule, som vi har helt for os selv.
Her vandrer, kravler og klatrer vi rundt i gangene, som smeltevandet om sommeren har dannet. Det er ganske magisk at gå rundt inde i mørket og stilheden. Ja, faktisk er det en perfekt afslutning på en eventyrlig rejse til Svalbard.


5. Billig og god mad på Kroa (og lidt luksus i Vinterhagen)
Vi er først tilbage klokken 22 og er derfor hundesultne. Vi finder frem til Kroa, som er en hyggelig restaurant med både elgburger, steaks og andet, hvad hjertet kan begære. Vi vælger elgburgeren med fritter til, som vi kun giver 230 NOK for per næse.
Der er meget at vælge mellem i Longyearbyen – også hvis du er mere til gourmet. Faktisk kan vi anbefale ”Vinterhagen” på Mary Ann’s Polarrig, da de serverer det lækreste sæl, rensdyr og elg, hvis man er til det (der er også plantebaserede alternativer).
Jeg kan anbefale sælen!
Jeg vil også gerne lige indskyde, at mad og drikke slet ikke er så dyrt, som det bliver gjort til. Vi kunne sagtens spise ude for cirka samme beløb som hjemme. Derudover er mange varer i supermarkedet også stort set samme niveau som i Danmark eller i Nordnorge. Den største forskel er på ferske og friske varer – men ellers kan man sagtens blive mæt uden at slå hul i budgettet 😊
Hvor skal man bo på Svalbard?
Der er forskellige overnatningsmuligheder at vælge mellem på Svalbard. Dog ikke uanede mængder. Vi boede på Mary Ann’s Polarrig, som prismæssigt befinder sig i mellemklassen. Jeg vil så også sige, at det er en oplevelse i sig selv at være der!

De brander sig på at være det grønneste sted på Svalbard. Det er de også helt bogstaveligt talt, da deres restaurant er en lille botanisk have med masser af lyskæder, gevir, skind og andre lokale nips. Der er simpelthen så hyggeligt!
Der er morgenmad inkluderet i prisen for værelserne. Den er simpelthen fantastisk. Det er stillet rigtig fint an. Der er brød, knækbrød, yoghurt, kager, grønsager, frugt, pølser, æg, og hvad der nu ellers hører til en luksusbunch.
Vi valgte også at benytte den gode morgenmad til at smøre nogle gode madpakker.
Hvordan planlægger man en rejse til Svalbard?
Det særlige ved Svalbard er, at du ikke kan bevæge dig meget frit omkring uden en guide. For der er reel isbjørnefare. Man vandrer derfor ikke bare afsted op på fjeldene, da man skal kunne beskytte sig.
Du behøver ikke planlægge turen med et rejsebureau, hvis ikke du ønsker det. Men jeg anbefaler, at du på forhånd booker turene og hotellet hjemmefra, så du er sikker på, at der er plads, og at du kommer afsted på de ønskede ture.
Jens havde planlagt det hele med Jysk Rejsebureau – og det gik som smurt med alt lige fra flybus, afhentning ved ture m.m. Det var min første gang med rejsebureau, og det var en god oplevelse 😊
Fakta om Svalbard
Svalbard nordlys – er der gode chancer for at se det?
Vi så det tre gange over en weekend, så det synes jeg! Der skal naturligvis være kig til himlen. Dog vil jeg stadig anbefale at tage til Alta eller Tromsø på nordlystur, da nordlyset noget oftere er kraftigere der end på Svalbard. Guiderne selv siger også, at det ikke sker ofte, at nordlyset er kraftigt på Svalbard.
Er det nemt at se isbjørne på Svalbard?
Nej, det er der ikke. For egentligt er der ”kun” 300-400 isbjørne i Spitzbergen og ”omegn”. Der holder som regel en 4-5 bjørne til omkring Longyearbyen, men de vandrer ofte et godt stykke væk derfra. Derfor skal man være heldig for at kunne spotte en.
Da vi var der, havde de sidst spottet en bjørn 3 uger forinden. Til gengæld kan du se masser af rensdyr. De er også ofte i byen.
Jeg kunne dog forestille mig, at isbjørne er nemmere at spotte om sommeren, når der er mere lys, og deres pels er i kontrast til de brune fjelde.