Leukerbad
Schweiz

Guide: Hvad skal man opleve i Leukerbad, Schweiz?

Schweiz har længe været en drøm for os. I september 2021 gik den drøm i opfyldelse, da vi bookede et 10 dages langt ophold i Leukerbad i den sydlige del af alpelandet i forbindelse med vores roadtrip.

Efter tre skønne dage i Fyrstendømmet Liechtenstein besluttede vi os for at booke et ophold i Schweiz. Det flotte alpeland har længe været på vores radar – og så passede det også med, at coronareglerne var meget lempelige i september. Det gav derfor på mange måder mening, at vi skulle tage hul på et schweizisk eventyr.

Som så mange andre gange før havde vi ikke noget planlagt for Schweiz, da vi tog dertil. Det var derfor rent tilfældigt, at vi endte med at booke en ferielejlighed i Leukerbad. Vi anede ikke, hvad vi kunne forvente – men det var den billigste løsning!

Hvor ligger Leukerbad?

Leukerbad lyder måske ikke så eksotisk. Det ligger heller ikke så godt i munden. Det indrømmer vi gerne. Men det ligger et rigtig flot og scenisk sted, der hverken er langt fra det ikoniske bjerg, Matterhorn, eller området omkring Lauterbrunnen og Interlaken.

Leukerbad

Nærmere bestemt ligger det i den sydvestlige del af Schweiz. Der er derfor skilte på tysk og også flere på fransk. De taler primært tysk, men mange franskmænd valfarter hertil, hvilket vi tydeligt kunne høre, når vi bevægede os rundt i den lille alpeby.

Området er især populært blandt familier om vinteren, da her er mange muligheder for at stå på ski. Tager du derfor hertil om sommeren, får du det mere eller mindre for dig selv.

Det tog os fire timer at køre hertil fra Liechtenstein, som også bød på et biltog gennem et åbenbart meget berømt bjergpas. Er du nysgerrig på at se mere om det, har vi lavet en YouTub-video om det.

Hvad kan man lave i Leukerbad?

Du behøver ikke booke 10 dage i Leukerbad for at opleve alt det, der er i området. Vi valgte så mange dage for at få ro på og for at give mulighed for at kombinere arbejde og rejseoplevelser på en mere balanceret måde. Det var virkelig rart – især fordi vi havde et køkken med ovn og kogeplader, som gjorde det noget billigere at opholde os i Schweiz, end hvad der ellers er muligt.

Gemmipass

Leukerbad ligger lige nedenfor det majestætiske Gemmipass, som er en af flere bjergkæder i området. Det er muligt at hike eller klatre derop, hvis du har mod på det. Men det er meget stejl og kræver en rigtig god fysik at komme derop. Vil du gerne gøre det nemmere for dig selv, kan du tage kabelbanen derop. Det koster omkring 500 kroner for 2 personer med hund.

Ja, det føles lidt som at snyde. Men til gengæld er der kræfter til at udforske det fantastiske og meget imponerende landskab, der findes deroppe. Selvom det lyder som en overdrivelse, ligner det noget fra Ringenes Herre!

Når du kommer op med kabelbanen, ser du en gletsjer som noget af det første. Denne har du mulighed for at komme ret tæt på, selvom du ikke har klatre- eller vandreerfaring. Turen derhen er meget flad og går igennem en stor dal med relativt gode vandrestier.

Vi var selv ret imponerede over landskabet, som bare blev vildere og vildere, jo tættere på gletsjeren vi kom. Det kan derfor varmt anbefales at bruge pengene på at komme derop, da det er hver en krone værd.

Bliver du sulten undervejs, kan du tage et smut ind til restauranten, der ligger på kanten af bjergpasset. Den er lige ved siden af kabelbanen og byder på en udsøgt udsigt til de sneklædte bjergtinder på den anden side af passet. Bedre bliver det ikke.

Leukerbad

Fluhalp

For at komme til Leukerbad måtte vi køre op ad små, snoede bjergveje. Da vi nærmede os, blev vi mødt af sneklædte tinder i horisonten. Det viste sig at være Fluhalp, som er muligt at hike til af ganske gode veje helt nede fra byen og stort set til tops.

Vi vidste dog ikke, at der var en god vej hele vejen nede fra Leukerbad. Så vi startede turen af mindre grusveje og græsveje, som tog os over en eng og forbi fritgående køer. Men det er også meget mere eventyragtigt end at tage den nemme vej (det bilder vi os ind, haha 🙂 ).

Det tager omtrent 2 timer at gå fra Leukerbad og hele vejen op til Fluhalp alt efter i hvor god form du er, og hvor mange billeder du gerne vil tage undervejs.

Til gengæld er det en rigtig god tur med masser af flot natur og flotte udsigter undervejs. Men smør en rigtig god madpakke og husk rigeligt med vand og lidt chokolade!

Leukerbad

Det gode ved denne tur er, at den både er for øvede og begyndere som os. Ja, det gør ondt i stængerne i dagene efter, men det gør bestemt ikke spor, da udsigterne simpelthen er for vilde på denne tur!

Torrentalp

Som du måske har gættet, er det endnu en vandrerute. Der er mange flere i området, men vi holdte os til tre – for så er man ligesom mættet 😉

Torrentalp er muligt at nå med en svævebane for cirka 30 euro for 2 mand. Vi valgte at tage den lidt sværere tur op – nemlig på gåben. Det fortrød vi dog lidt efterfølgende, da halvdelen af turen går gennem et meget stejl område, hvor fokus og koncentration er altafgørende for, hvordan turen ender. Så vi vil faktisk ikke anbefale at gå op til Torrentalp, hvis ikke man har den fornødne erfaring.

Torrentalp

Da vi troede, vi var nået til tops, var vi også kun nået halvvejs op. For det viste sig, at det kræver skift til flere forskellige kabenbaner for at nå til Torrentalp – og så der endda gås et sidste stykke for endeligt at være der.

Sååååååå vi endte med at tage en kabelbane resten af vejen op til en restaurant, hvor udsigten naturligvis var helt fænomenal. Herfra gik luften lidt af ballonen, og vi endte derfor med at nøjes med at nyde udsigten og tage nogle billeder, inden turen igen gik ned.

Det kan dog varmt anbefales, da naturen deroppe er skøn!

Det praktiske

Vejen op til Leukerbad består som sagt af bjergkørsel. Vejene er smalle, så er du ikke komfortabel med denne type af kørsel, anbefaler vi ikke, du tager til Leukerbad. I stedet kan du opholde dig i byen Leuker, hvorfra du kan tage bussen op til Leukerbad.

Du kommer ikke til at sulte i Leukerbad, da der er et større supermarked, flere kiosker og mange restauranter. Prisniveauet er lidt højere end andre steder – men Schweiz er generelt et dyrt land at bo og opholde sig i. Book derfor gerne en ferielejlighed, så du har mulighed for at lave egen mad. Det sparede vi en del penge på.

Samtlige kabelbaner har sidste afgang mellem 16.00-17.00. Så sørg for at være der til tiden, da du ellers er nødt til enten at vente til næste dag eller tage den stejle tur ned (og det er ikke sjovt eller ufarligt i mørke).

Del og like gerne vores indlæg:
fb-share-icon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *