PLASTFRIT HAV

Mindsk din plastikforurening: Vask mindre og køb bæredygtigt tøj

Dit og mit tøj er desværre en rigtig stor miljøsynder, og vil du gerne gøre noget godt for miljøet, er din garderobe og din vaskemaskine et rigtig godt sted at starte. Vi giver dig her vores tips til, hvordan du kan mindske din personlige plastikforurening gennem en mere bæredygtig garderobe og tøjvask.

Mange tekstiler indeholder plastik, heriblandt elastan, som bliver skyllet ud sammen med spildevandet, hver gang du vasker dit tøj. De små plastikfibre kan ikke ses med det blotte øje, men er vurderet til at være den største kilde til forurening i danskernes hjem.

Heldigvis kan du gøre noget ved problemet, og nu fortæller vi dig hvordan.

Hvordan mindsker du din personlige plastikforurening?

1. Gå efter tøj lavet i naturmaterialer

Det bedste du kan gøre, er fremadrettet at købe nyt tøj fremstillet i naturmaterialer (og naturligvis kun, når du mangler et nyt stykke tøj). Det vil sige tøj, der er lavet af bomuld, tencel, hør, hamp, uld og andre naturmaterialer. Det mindsker din plastikforurening markant, da tøj i naturmaterialer ikke udleder plastikfibre.

Vi er f.eks. begyndt at købe vores tøj hos ELSK eller Klitmøller Collective, som begge fremstiller bæredygtigt tøj.

2. Vask dit tøj sjældnere

Noget andet og vigtigt du kan gøre, er at vaske dit tøj sjældnere. Uldprodukter behøver ekempelvis kun at blive luftet inden brug, og dine bukser kan sagtens bruges mere end 5 gange, inden de skal vaskes – medmindre du har spildt rødvin eller tomatsovs udover dem 😉

Vi bruger selv bukser mange dage i streg, og er vores t-shirts ikke beskidte, hænger vi dem ud, så de kan luftes igennem.

Udover at det udleder færre plastikfibre, så holder dit tøj også længere, når du vasker det sjældnere. Vask slider på tøjet, og derfor er det ren win-win for miljøet og din pengepung ikke at vaske dit tøj så ofte.

3. Undgå lange vaske ved høje temperaturer

Når du vasker dit tøj, er det for det første vigtigt, at du fylder hele maskinen op, da der dermed opstår mindre gnidningsmodstand mellem tøjet. Noget helt andet er, at du ved at vaske ved lav temperatur og ikke bruger de lange vaskeprogrammer kan minimere udledningen af plastikfibre.

Ved høje temperaturer kan der ske det, at fibrene skades, og dermed er tøjet mere tilbøjeligt til at afgive dem. Under de lange vaskeprogrammer gnider tøjet naturligvis flere gange mod hinanden sammenlignet en kort vask, hvilket skaber friktion, som river fibrene fra hinanden.

Med små ændringer i din hverdag og i dine vaner kan du altså mindske din personlige plastikforurening markant 😊

Del og like gerne vores indlæg:
fb-share-icon

Du vil måske også kunne lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *