PLASTFRIT HAV

Black Friday: Køb kun det du har brug for (eller støt en god sag)

Black Friday er gennem de seneste år blevet pustet op til en kæmpe forbrugsfest, hvor butikkerne (mere end de gør i forvejen) lokker dig til at købe ting, du slet ikke har brug for. Personligt har vi et ambivalent forhold til Black Friday; for vi vil gerne spare penge på julegaverne, men er samtidig stærkt imod forbrugsfest og unødvendige indkøb.

Hvorfor er vi imod forbrugsfest?

Vores alle sammens blå planet bløder. Vi bliver flere og flere mennesker, og samtidig bliver ressourcerne mere knappe. Hvert år falder Earth Overshoot Day (den dag, verdens befolkning har brugt de ressourcer, der kan gendannes på et år) tidligere og tidligere. Og det hjælper en dag som Black Friday ikke på – for her er tendensen i højere og højere grad, at vi køber mere, end hvad vi egentligt har brug for; fordi det er på tilbud!

Vi er ikke hellige, men vi har besluttet os for, at vi ikke længere køber noget, som vi ikke har brug for – eller som ikke giver os en eller anden form for værdi. Derfor bliver det også kun til nogle af årets julegaver, som vi (måske) ender med at købe på Black Friday (og vores julegave til hinanden er i år en t-shirt, som støtter op om Plastic Change’s arbejde).

Vi skal have stoppet forbrugsfesten – fordi det er til vores alles bedste.

Tænk dig om, inden du svinger dankortet

Vi har alle sammen et ansvar over for vores klode og dens velbefindende, og derfor skal vi også til at tænke os mere om, når vi svinger dankortet. Det er der efterhånden flere grønne iværksættere, såsom ELSK, der er begyndt at have fokus på.

På en dag som i dag har de valgt at lukke deres webshop ned – i stedet sælger de en t-shirt, som de har lavet i samarbejde med Anders Morgenthaler. Nu skal det her ikke blive en reklametekst, men vi synes ideen og værdierne bag er så fantastiske (og nødvendige), at vi er nødt til at fremhæve den.

Fordi for hver t-shirt der bliver solgt, donerer de 200 kroner til den danske naturfond, som bruges til at købe 16 m2 dansk natur, der skal forblive natur eller natur der skal genoprettes. Er det ikke fantastisk?

Vi vælger at fremhæve ELSK her, fordi de gør noget af det, vi alle sammen bliver nødt til at gøre, hvis vores fremtidige generationer også skal have et godt liv på Jorden.

Mangler du inspiration til at blive mere bæredygtig? Så læs mere her: 

9 tips til at mindske dit plastikforbrug

Mindsk din plastikforurening: Vask mindre og køb bæredygtigt tøj

Det fantastiske billede er fra Pixabay. 
Del og like gerne vores indlæg:
fb-share-icon

Du vil måske også kunne lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *