PLASTFRIT HAV

9 tips til at mindske dit plastikforbrug

I Danmark og resten af verden bruger vi alt for meget engangsplastik. Meget af det ender desværre ude i naturen og for meget af plastikken bliver endestationen havet. Her bliver det af sol, vand og bølger nedbrudt til mindre stykker for til sidst at blive til mikroplastik.

Mikroplasten er nu over det hele. Det er kommet så vidt, at vi ikke længere kan være sikre på, at vores drikkevand er helt rent og frit for mikroplast. Og hvad kan du gøre det det?

Jo, en start er at begynde at mindske dit eget plastikforbrug. Og hvordan gør du det?

 1. Sig nej tak til indkøbsposen

Et af de første skridt du kan tage er at sige nej tak til indkøbsposen i supermarkedet. Medbring din egen mulepose – den kan du bruge om og om igen.

2. Undgå emballage, når du handler

Når du allerede har skiftet indkøbsposen ud med en mulepose, kan du ligeså godt fortsætte jagten på mindre engangsplastik i supermarkedet. Medbring et gennemsigtigt net til løse frugter og grøntsager i stedet for at pakke det i plastposer.

3. Skift tandbørsten ud

… Med en i bambus! Ja, du læste rigtigt. Der findes nu tandbørster fremstillet af bambus. Ikke nok med at den er langt mere miljøvenlig end din gamle tandbørste, så er den også helt fantastisk at børste med. Vi vil faktisk påstå, at vores bambustandbørster er de bedste, vi nogensinde har haft 🙂

Ved at skifte til en tandbørste af bambus sparer du 95% plastik. De er let tilgængelige, og kan fås i din lokale Normal.

Ifølge Suztain vil du årligt kunne spare op til 400 gram plastik alene ved at gå over til en bambustandbørste.

4. Køb tøj i naturmaterialer

Syntetisk tøj udleder mikroplast ved vask, som ryger med spildevandet og dermed ud i vandmiljøet. Så hvis du gerne vil undgå mikroplast, skal du gå efter tøj fremstillet i bomuld, hør og uld.

Vi er særligt glade for tøjmærket ELSK, som holder til i Hanstholm. Deres tøj er ikke kun bæredygtigt – det er også smart og holder længe i brug 🙂

5. Skift din syntetiske klud ud med en bomuldsklud

De velkendte lyserøde, gule og blå klude er desværre fremstillet af 20% polypron. Det er syntetisk plastik, som udleder mikroplast, når kluden vrides eller vaskes.

Det bedste du kan gøre er derfor at skifte dem ud med en bomuldsklud. Det er en nem måde for dig at undgå at udlede plastik på 🙂

6. Saml affald i naturen

Et stort problem er, når plastik ender som affald i naturen. Så selvom du måske allerede sorterer dit affald og har reduceret dit forbrug, er der stadig nogen, der bare smider det i naturen.

Derfor er en af de bedste ting du kan gøre at samle affald, når du ser det – så nedbrydes det ikke i naturen. Det er måske en plastikpose, cigaretskodder eller en plastikflaske, som er havnet ved siden af skraldespanden.

7. Undgå plejeprodukter med plastik

Det lyder ikke særlig lækkert, men i flere af dine plejeprodukter er der garanteret plastik i. Du kan tjekke det under betegnelserne PE, polyethylene eller polypropylen.

Hvis du vil være helt sikker på at undgå produkter med plastik, kan du kigge efter Svanemærket, som er en garanti for, at der ikke er brugt mikroplast i produktet.

8. Sorter og genbrug dit plastaffald

Det kan være svært helt at undgå plastik. Men noget du kan gøre med det plastik, som du ikke kan komme udenom, er at sortere det. For i Danmark bliver vi bedre og bedre til at genbruge det plastaffald, vi sorterer fra i dagligdagen.

Men, du kan også genbruge dit plastaffald i hjemmet – plastikposen kan bruges til indkøb igen, og den aflagte tandbørste af plastik kan bruges til rengøring af hjørner, hvor kluden ikke kan komme til 😉

9. Skift affaldsposen ud med bioposer

.. Det er super nemt, og vi er rigtig glade for det! Vi har siden 2017 valgt at bruge bioposer i stedet for almindelige affaldsposer for at mindske vores plastikforbrug.

Hvis du bor i Københavns Kommune er du endda så heldig, at du helt gratis kan bestille bioposer til din husholdning. Ellers tilbyder flere supermarkedskæder efterhånden bioposer til gode priser 🙂

Hvis du vil vide mere om den verdensomspændende plastikforurening, kan du læse mere om det i vores indlæg her.

Del og like gerne vores indlæg:
fb-share-icon

Du vil måske også kunne lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *