Vandre norge
PAKKELISTE

Guide til gode vandrefødder – Mine bedste tips

Det er efterhånden blevet til en del bjergsider og fjeldtoppe, siden jeg for alvor begyndte at udforske verden i 2016. Men jeg var ikke kommet så langt, hvis ikke det havde været for mine fødder. De skal have fuldt fokus i dette indlæg, da de fortjener det. For de har transporteret mig til mange smukke udsigter gennem de sidste 6 år.

Indlægget er lavet i samarbejde med Cosborg.dk

Let’s talk about feet! De er måske ikke den mest charmerende del af kroppen, men de er om noget en meget vital del af den. Især for en som mig, der lever og ånder for nye oplevelser – og vandring især.

Ligesom mange andre før mig, har jeg også begået klassiske fejl, som har givet forfærdelige vabler og mange smerter i fødderne. Det vil jeg gerne, at du skal undgå. Så derfor får du her mine bedste tips til gode og sunde vandrefødder, som jeg har erfaret gennem tiden.

1. Med god pleje kommer sunde vandrefødder

Det første af mine tips starter faktisk med udgangspunktet for dette indlæg – nemlig samarbejdet med Cosborg. Nok er det et sponsoreret samarbejde, men det falder helt naturligt. For velplejede fødder er alfa og omega for, at fødderne kan holde til lange vandreture i kupereret terræn.

For det har jeg lært på den hårde måde.

Jeg har på ingen måde været god til at pleje mine fødder. Heller ikke selvom jeg er en oplagt kandidat til det som tidligere gymnastikpige med hård hud under trædepuderne. Det har jeg aldrig fået gjort noget ved, fordi det i mange år var en nødvendighed med hård hud for at kunne danse på gulvet.

Men jeg har senere erfaret, at hård hud og lange vandreture absolut ikke er en god kombination. For det gør naller efter nogle kilometer. Jeg har – med hånden på hjertet – et par gange oplevet, at friktionen har været skyld i begyndende vabler. Det er ret ubehageligt.

Cosborg

Så da Cosborg rakte ud med et fodplejesæt, tænkte jeg, at det var et oplagt tidspunkt at begynde at få gjort noget ved det for alvor – og det virker. For fodplejeprodukterne går ind og blødgør huden på og under fødderne på ganske få dage. Det har gjort det noget nemmere for mig at gøre noget ved den hårde hud og naturligvis at undgå, at det begynder at sprække, hvilket også gælder på hælene.

Jeg har prøvet mig lidt frem og fundet ud af, det batter noget at lade Cosborg FodCreme sidde i et tykt lag i området med den hårde hud i 10 minutter og så efterfølgende smøre det godt ind i huden. Åh, min hud bliver så blød af det. Men men! Det bliver meget bedre, hvis jeg også lige tager mig tid til 15 minutters fodbad, da huden og fødderne så er meget mere modtagelige for cremen 😊 Favoritten er klart fodcremen, som bliver fulgt skarpt op af olien, som dufter vildt godt og giver mig anledning til at slappe af. Nu skal jeg bare gøre det til en vane at smøre fødderne hver aften, så det hårde hud helt forsvinder og bliver holdt fra døren fremover 😉

Det kommer i hvert fald til at være fast inventar i min toilettaske. For det skal med mig på mine vandreture, så jeg efterfølgende kan tage et varmt fodbad og smøre fødderne godt ind, så de er klar til flere eventyr. Det kommer til at gøre en kæmpe forskel for mine fødders velvære (og mit energiniveau!).

2. Gå ikke ned på vandresokker

… For det kan mærkes med det samme! Ankelstrømper eller almindelige strømper er absolut no go, når du gerne vil ud at vandre langt. Især når det er i bjerge, hvor fødderne skal træde i mange retninger og positioner. På mine første lange gåture herhjemme, trak jeg bare i et bare almindelige strømpesokker. Men det gjorde virkelig ondt. Jeg endte alle gange med enten vabler eller ubehagelige sår på grund af friktionen.

Jeg kan anbefale gode uldsokker, der er ment til vandring. Det behøver ikke være fra et fancy mærke. For det er mine heller ikke.

Det vigtigste er, at du har to par sokker på. En indersok, der er tynd, tætsiddende og svedtransporterende samt en isolerende uldsok, der sidder tæt til foden og giver komfort. Om sommeren kan det være nok med en tynd uldsok. Jeg foretrækker dog altid relativt tykke uldsokker, da jeg synes, det er mest behageligt (særligt omkring anklen), når jeg skal gå i bjergene.

3. Spar ikke på vandreskoene

Da jeg tidligere i år skulle vandre mig igennem flere meter sne i mange timer for at nå Trolltunga i Norge, var jeg lykkelig for at have et par gode vandresko. Nok var de ikke vandtætte nok til at holde sjappet ude i 10 timer – men mine fødder kom godt igennem.

Jeg har før prøvet at have et par vandresko, som hverken passede i størrelsen eller sad behageligt på min fod. Det tager altså bare en del af oplevelsen.

Når du skal vælge nogle vandrestøvler, anbefaler jeg derfor:

  • Tag til en friluftsbutik og få vejledning
  • Tag dine uldsokker med og prøv vandreskoene på med dem
  • Gå dem godt til inden din første vandretur

Det er meget svært at købe vandresko på nettet, da det ikke er til at vide, hvordan de er i størrelsen, og om der er plads til de sokker, du gerne vil have på. Jeg har ikke fulgt mit råd en eneste gang, og har da også kun været heldig med et par vandresko én gang. Fremover kommer jeg derfor til at gøre som beskrevet ovenfor, da det vil gøre underværker for mine fremtidige vandreture.

SONY DSC

Selvom et par vandresko måske koster 1.000 kroner eller mere, er det godt givet ud. For de skal trave igennem mange kilometer vej og fjeld – og det skal de kunne holde til. Jeg har selv nogen til 800 kroner (men fandt dem selvfølgelig på tilbud til halv pris).

Brug gerne nogle uger på at gå dem til, da det ellers giver nogle dumme vabler og ømme fødder.

Rigtig god vandretur

Jeg håber, du er landet herinde, fordi du skal på den vildeste eller fedeste vandretur lige rundt om hjørnet. I så fald håber jeg, at mine tips er nyttige og brugbare. For det er lidt sjovere at rejse og opleve, når fødderne har det godt.

Del og like gerne vores indlæg:
fb-share-icon

Du vil måske også kunne lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *