Telt Norge
Norge

Roadtrip i Norge med telt i april – godt at vide  

Majestætiske fjelde. Dybe dale. Frisk luft. Skulle jeg opsummere mit 14 dages roadtrip rundt i Norge, ville det være ordene. For majestætiske fjelde og dybe dale var der mange af, lige så vel som jeg fik min portion friske luft. For jeg har sovet i telt i 10 dage i sol, regn, frost og blæst. Det har været godt. Men det har også været koldt.

Om jeg kan anbefale det? Ja, det kan jeg! Særligt hvis du trænger til at koble helt og aldeles fra, bare være og nyde nuet. Nyde omgivelserne. Nyde naturen. Nyde turen.

Hvordan er det at sove i telt i april i Norge?

Jeg indrømmer blankt, at jeg ikke havde lavet den fornødne research på vejret, inden jeg tog afsted. For jeg tog fra Danmark med tanken og håbet om, at der nok var forår, 15 grader og bare fantastisk, spirende vejr.

Vejret var da også fantastisk på størstedelen af turen med stille dage, snevejr og solskin. Men det var ikke helt været det forår, jeg forventede, da jeg tog hjemmefra. For når først solen forsvandt bag de høje, sneklædte bjerge, blev det koldt. Som i virkelig koldt. Med alt lige fra 0 til -8 grader om natten.

Jeg havde forberedt mig med en arktisk sovepose og et oppusteligt liggeunderlag. Men det var ikke nok for en frossenpind som mig. Der måtte en jakke til i bunden af soveposen samt en silkepose for at holde mig varm. For ikke at glemme de tre lag tøj, jeg sov med om natten – for ét var længe ikke nok.

Men det gik.

Og det var dejligt. For man falder hurtigt i søvn, når man ikke er omgivet af digitale stimulanser og kun kan høre den brusende elv, de små stenskred eller sneen, der smelter og værker lige uden for teltet. Dét er magisk.

Overvejer du derfor et roadtrip i det tidlige forår i Norge, kan jeg klart anbefale at tage teltet med. For det er simpelt og nemt, men giver dig mulighed for at få Norge helt under huden.

Hvor kan man sove i telt i Norge i april?

Det fantastiske ved Norge er, at der er masser af natur. Og du må gerne bruge den. Takket være Allemandsretten. Du kan derfor i princippet vandre rundt på fjeldet og sætte telt op der, hvor du har lyst. Hvis du til gengæld sørger for at rydde op efter dig, holde dig i 150 meters afstand til privat grund og generelt bare er ansvarlig.

Udfordringen kommer dog, hvis du tager til de populære steder og gerne vil telte den. For her blev vi mødt af mange skilte med ”No Camping”. Det var tilfældet ved Lovatnet i Lodalen og Flåm i Aurlandsdalen. Det var ærgerligt, men forståeligt. For naturen skal også bevares, såvel som de lokale skal kunne holde turistsæsonen ud.

Mange steder åbner først i maj i Norge, men vi var dog heldige at finde flere campingpladser, der havde åbent (og som vi næsten havde for os selv). Vi sov blandt andet på campingplads i Lillehammer, Lodalen og Odda. Det kan varmt anbefales, da det gav mulighed for at sidde lidt indenfor, komme i bad (og blive ren!) og generelt bare lige få vasket ting op og gjort det hele mere behageligt.

Det er ikke meget dyrere end herhjemme, da vi gav mellem 150-360 kroner for en overnatning med telt for tre mand med bad inkluderet. Det er ganske okay med tanke på, at udgiften deles i tre.

Hvad er godt at have med til vinter camping i Norge?

Campering i Norge i april kræver lidt mere end almindelig oppakning. For det er en kold omgang. Særligt når breddegraderne er en smule nordlige.

Vi havde følgende med til at overnatte i naturen:

  • 2 personers og 3 personers telt
  • Trangiasæt, gas og lighter (til madlavning)
  • Oppusteligt liggeunderlag
  • Arktiske soveposer
  • Tæpper

Vi kunne godt have brugt at have haft nogle vintertelte. Men det kan sagtens gå uden, så længe du har pakket godt med vintertøj – og især uld. Det var guld værd at sove med lange underbukser og undertrøje i uld samt at kunne hive en uldsweater over hovedet.

Læg gerne dine strømper og bukser ned i enden af soveposen, så ikke er koldt at trække på, når det naturlige vækkeur (læs: fuglene) ringer, og det er tid til at komme ud af posen igen.

Det er ikke oplagt at pakke teltet og sove i det på et 14 dages roadtrip i april. Men det er fedt. Det er godt. Det er magisk. Det er bare en virkelig god måde at få alle sanseindtryk under huden.

Gør det. Du vil ikke fortryde det.

Del og like gerne vores indlæg:
fb-share-icon

Du vil måske også kunne lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *