Jylland

Sommerferieguide: 12 gratis oplevelser i Jylland

Står den på sommerferie i Danmark i år? Og er du i den forbindelse på jagt efter gratis oplevelser i Jylland? For mig at se er Danmark et helt fantastisk land at udforske. Vi har mange kilometer smuk kyst, bakkede landskaber, søer og meget andet, der kalder på at blive udforsket. Corona tvang mig til at genopdage Danmark – og det har bestemt ikke været skuffende.

Jeg er et menneske, der rejser rigtig meget. Jeg rejser helst ud og har derfor ikke udforsket meget af Danmark. Ikke før corona i hvert fald. Det har været en fejl, da Danmark og Jylland byder på et væld af gode og gratis oplevelser, som er mindst lige så smukke som dem, man kan finde ved at krydse grænsen.

Jeg er jo også jyde. Så jeg kan godt lide, når noget er gratis. Kan du også det? Så gå gerne på opdagelse i de gratis oplevelser i Jylland, som jeg har været forbi de sidste to år. Jeg håber, du kan bruge noget af det til god inspiration til udflugter eller måske endda en sommerferie.

Hvad kan man opleve i Sønderjylland?

Jeg er fra Sønderjylland og må indrømme, at jeg har udforsket min egen egn for lidt. Men det betyder ikke, at jeg ikke kan fremhæve nogle steder, som bare må udforskes.

Tøndermarsken

Tøndermarsken er et must see i Sønderjylland. Ikke nok med at det er et fantastisk og unikt naturområde, så er det også optaget på UNESCO’s fornemme liste over naturarv. Det er ikke uden grund. For naturen her er noget ganske særligt og rummer et formgivet landskab med mange vådområder, som året rundt tiltrækker store fugleflokke.

Det er også i Tøndermarsken, du kan opleve sort sol hvert efterår og forår, ligesom du på øen Rømø kan opleve Nordeuropas længste og bredeste sandstrand, der strækker sig 12 kilometer fra Lakolk til Sønderstrand.

Vil du gerne opleve en smuk solnedgang, kan vi anbefale at køre til Bådsbøl-Ballum. Her kan du opleve solen kaste dagens sidste stråler på de ikoniske faskiner, hvis formål har været at indvinde nyt land.

Læs også: Tøndermarsken: Smuk solnedgang ved Ballum

Læg endeligt også gerne vejen forbi Højer, som også kaldes for byen bag digerne. Den ligger kun 10 kilometer fra den dansk-tyske grænse og rummer både en sluse ikke langt derfra, en mølle og hyggelige, stråtækte huse.

Hvad kan man opleve i Midtjylland?

Tilbage i 2019 rykkede jeg til Midtjylland et par år for at studere og spare penge sammen til igen at komme ud på en længerevarende rejse. Midtjylland har ikke før været et sted, jeg som sådan har undersøgt. Men det er jeg glad for, jeg sidenhen har fået gjort. For hvor er der bare flot og mange gratis oplevelser at finde!

Silkeborgsøerne

Silkeborg er et meget yndet udflugtsmål for mange midtjyder – og det kan jeg virkelig godt forstå. For ikke alene er Silkeborg en flot og hyggelig by. Men den ligger også i helt fantastiske omgivelser, som byder på mere end en håndfuld smukke søer, der alle er koblet sammen af Gudenåen og er omgivet af skov og skrænter, som netop er med til at skabe den smukke natur, som Søhøjlandet er så kendt for.

Schoubyes Sø ser nærmest helt tropisk ud ovenfra

Jeg har endnu ikke besøgt dem alle, men kan anbefale at tage turen forbi Schoubyes Sø (som også kaldes for den kunstige sø) samt Borresø. Sidstnævnte kan jeg især anbefale at tage forbi en stille og smuk morgen, da der her venter en helt fantastisk udsigt og chance for magisk tåge.

Borresø er nærmest helt magisk om morgenen med tågen, der danser på vandoverfladen.

Vil du gerne til Borresø, kan jeg anbefale at køre mod Slåensø og forsætte langs Sønderskovvej, indtil du møder Paradisvejen. Her dukker en hyggelig sti op, som tager dig til en udsigt over Paradisøerne, der ligger i den vestlige ende af søen.

Vil du gerne vide mere om oplevelser i Silkeborg? Så kan du læse Tea Tougaards 25 insidertips til seværdigheder i Silkeborg!

Himmelbjerget

Med sine 147 meter over havet er Himmelbjerget et af Danmarks højeste punkter. Det er desværre ikke det højeste – men det er tæt ved. Her kan jeg varmt anbefale at køre til, da der venter en helt fantastisk udsigt udover Julsø, som også er en del af Silkeborgsøerne.

Der går også flere stier langs med Himmelbjerget, som får dig ud midt i et bakket landskab, der blev skabt efter den sidste istid. Isen gravede sig gennem jordlagene og dannede bakker og dale og er i dag det, vi kender som Himmelbjerget.

Vil du gerne have det for dig selv, kan du med fordel køre herud til solopgang. Det gjorde vi og wauw for en udsigt! Det er både køreturen og de trætte øjne værd.

Hvad kan man opleve i Østjylland?

Den Uendelige Bro

På Varna Strand lige op og ned ad Marselisborg Skovene, finder du Den Uendelige Bro. Det er en badebro og et kunstværk i en og samme og bliver hvert forår sat op på stranden af Aarhus Kommune.

Broen blev til i forbindelse med ARoS-udstillingen Sculpture by the Sea og endte med at blive så populær og velbesøgt, at kommunen besluttede at gøre den permanent. Den er virkelig et besøg værd, hvis du alligevel er i Aarhus, da det er en ganske unik konstruktion med udsigt både til horisonten, havnen og Marselisborg Skovene.  

Læs også: Den Undelige Bro: Et kunstværk på Varna Strand

Marselisborg Dyrehave

Når du besøger Den Uendelige Bro, må du endeligt ikke snyde dig for en gåtur i skovene samt i Marselisborg Dyrehave. Her kommer rådyrene helt tæt på dig, ligesom du kan opleve sikavildt og vildsvin. Det er oplagt at tage hertil sammen med børn, da der er dyr og vildt over det hele. Smør gerne en madpakke og find et hyggeligt sted at spise den.

Hunde er ikke tilladt i Dyrehaven. 

Riis Skov

Er du til en skovbund dækket af blomster i massevis? Så skal du tage til Riis Skov, som ligger ved den nye bydel, Aarhus Ø. Her kan du i maj og juni opleve blomstrende ramsløg i massevis. Du er slet ikke i tvivl, når du træder ud af bilen, da der er en meget stærk duft af løg.

Har du god tid, kan du med stisystemerne blive ført til en smuk udsigt over Aarhus Bugt, Mols Bjerge og den nye bydel, som rummer moderne arkitektur. Du kan også som os bare nyde de mange, smukke ramsløg og tage nogle af dem med dig hjem til en god hjemmerørt pesto.

Hvad kan man opleve i Thy (og tæt ved Thy)?

Thy er et sted, jeg er kommet meget. Her venter rå natur og en masse vind. Så det skal man selvfølgelig være forberedt på. Du kan dog også være heldig at opleve nogle stille og solrige dage. Uanset hvad er landskabet helt unikt og perfekt til en opdagelsesrejse for små og store sjæle.

Hanklit

På øen Mors (der ligger mellem Salling og Thy) langs den nordlige kyst, kan du opleve de karakteristiske molerskrænter over havet. Den mest kendte af dem er Hanklit, som med sine 61 meter i højden er en imponerende klit. Dens geologiske historie går mere end 55 millioner år tilbage. Du kan derfor sagtens finde forstenede dyr og planter her selv eller sammen med børnene.

Jeg kan anbefale at gå med stien op til toppen, da udsigten er helt fænomenal. Den er lidt hård, men det er strabadserne værd.

Grisetå Odde

Lige inden Oddesundbroen, som tager dig til Thy, finder du Grisetå Odde. Det er en halvø, hvorfra Oddesundbroen går over Limfjorden til Thyholm.

Her finder du et gammelt og fredet fyr fra 1909, som med sine 10 meter i højden synes næsten nuttet. Om ikke andet er der en helt fantastisk udsigt over Limfjorden og Oddesundbroen, som du ikke bør gå glip af.

Læs også: Oplevelser i Thy: Smuk udsigt ved Grisetå Odde

Lodbjerg Klithede

Ved Lodbjerg finder du både Danmarks mindste landsbykirke, et flot fyrtårn (som du kan komme op i) og en klithede, der tager vejret fra dig.

Kan du godt lide at vandre, kan jeg varmt anbefale at vandre fra fyret og ned til vandet, da det ikke alene er en flot tur, men du får også en flot udsigt til fyret.

Nørre Vorupør

Jeg synes helt sikkert ikke, at du skal snyde dig selv for en tur til Nørre Vorupør, hvor du kan være heldig at se fiskerbåde blive trukket op på stranden – nøjagtig som du kan se det på TV2 i serien omkring fiskerne fra Thorupstrand (hvis du har set Gutterne på kutterne).

Fiskerbåd Nørre Vorupør

I Nørre Vorupør er der også mulighed for at bade i Danmarks første havbad, hvor du kan svømme i Vesterhavetuden at skulle tænke på store bølger og stærk strøm. Det er især meget børnevenligt.

Slut af med en god is og en gåtur langs vandet. Mere idyllisk og dejligt bliver det ikke.

Klitmøller – Cold Hawaii

Er der et sted i Thy, der har formået at vende udviklingen, så er det Klitmøller. Det er blevet et hipt og meget populært sted at købe hus og holde sommerferie, da det er et sandt surferparadis.

Hvis du kommer hertil i september, kan du være heldig at opleve Cold Hawaii PWA World Cup, hvor verdenseliten konkurrerer i disciplinen Wave Performance.

Men, Klitmøller er heldigvis ikke kun forbeholdt surfere. Her er også rigtig flot natur, og i byen finder du flere caféer, tøjbutikker og andre kreative butikker. Man kan sagtens få en hel eftermiddag til at gå her.

Stenbjerg Landingsplads

 Ved Stenbjerg i Thy ligger det, der hedder Stenbjerg Landingsplads. Det er et lille og gammelt fiskerleje, hvorfra lokale fiskere tog med bådene ud på havet for at fiske.

Når du kommer dertil, bliver du som det første mødt af små redskabshuse, som fiskerne i sin tid brugte – og stadig bruger – til opbevaring. De blev renoveret i 2000, og står derfor stadig rigtig flot trods de barske omgivelser. Gå gerne en tur rundt i fiskerlejet og slut af med en udsigt fra bakken ikke langt derfra.

Brug sommerferien på gratis oplevelser i Jylland

Selvom sommerferien ikke skal holdes sydpå, behøver du ikke lade dig snyde for en masse fantastiske gratis oplevelser i Jylland. De ligger alle og venter lige om hjørnet og er hver især fantastiske. Så spænd endelig campingvognen for bilen eller lej et hyggeligt sommerhus og få en sommerferie 2020, som du helt sikkert ikke vil glemme lige foreløbigt.

Jeg fortsætter også med at tage på skønne gratis oplevelser i Jylland – så mon ikke der inden længe kommer en opdateret version af indlægget?!

Har du forslag til oplevelser i Jylland, som jeg ikke har nævnt på listen her? Så tip mig endeligt om det i kommentarfeltet! 

Del og like gerne vores indlæg:
fb-share-icon

Du vil måske også kunne lide...

Skriv en kommentar til indlægget

  1. […] Du kan også få mere inspiration til oplevelser i Jylland i backpackingtheworld.dks guide her. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *