Seværdigheder Færøerne
Færøerne

Seværdigheder på Færøerne – øen Vágar

Færøerne består af 18 smukke øer. Den første du møder, når du ankommer med fly, er øen Vágar. Men, Vágar er meget mere end vært for lufthavnen, da det også er her, du finder nogle af de mest ikoniske og smukkeste seværdigheder på Færøerne. Jeg vendte tilbage i starten af februar og fik fornøjelsen af at se endnu mere end sidst!

Vágar er en af de store øer på Færøerne. Derfor er her også rigtig meget at se – der er faktisk så meget at se, at du sagtens kan bruge flere uger bare på at udforske denne ene ø. På Vágar finder du tre bygder, Sørvagur (tæt på lufthavnen), Midvagúr og Sandavagúr. Jeg boede i Midvagúr helt ned til lystbådehavnen og elskede hvert et øjeblik af det!

Men, lad os dykke ned i, hvad der er af smukke seværdigheder på Vágar.

Trøllkunofingur – troldkonens finger

Trøøkunofingur er den første seværdighed, jeg gerne vil fremhæve, da jeg havde udsigt direkte til den fra mit overnatningssted, Kristjanshavn, i Midvagúr. Det er en ikonisk, spids klippe, der rager op langs med klippekysten.

Jeg kan godt forstå, at den har fået så særligt og mystisk et navn. Særligt, når man tænker på, hvor mystisk vejret også kan være på Færøerne. Det er muligt at vandre hen til et udsigtspunkt til Trøllkunofingur langs med en sti.

Det var egentligt også meningen, at jeg ville gøre det – men min rejsekammerat fik mig på afveje. Så jeg endte i stedet med at jagte den ene fjeldtop efter den anden på Húsafelli.

Jeg var dog så heldig at få det vildeste view til Trøllkunofingur, da jeg skulle afvente at kunne lande i lufthavnen. Bedre udsigt fås ikke!

Húsafelli

Vi kom som sagt lidt off-grid, da det nogle gange bare er lidt mere spændende at tage det, som man ikke på forhånd ved noget om. Det kalder på eventyr. I stedet for at følge stien gik vi derfor langs med et mindre vandfald op på fjeldet. Her blev vi mødt af den ene top efter den anden. Efter en time eller to med vandring, der kun gik én vej (opad), ramte vi endelig toppen af Húsafelli.

Det var en enormt smuk tur, da der lige var faldet sne og også faldt mere, mens vi vandrede. Udsigten forsvandt et par gange, men det gjorde ikke oplevelsen mindre fantastisk. Det var bidende koldt og vinden rev i kinderne – men det var sjovt, og man kunne mærke, man levede 😉

Jeg vil normalt ikke anbefale af gå off-grid om vinteren. Men det var ret sikkert at gå her, da der var langt ud til kanten. Dog vil jeg gerne gøre opmærksom på, at det er vigtigt enten at blive siddende og ride tågen af eller orientere sig hele tiden, når en tåge eller snestorm kommer buldrende ud af det blå – ellers kan det nemt gå hen og blive farligt. Tag derfor altid også kun på vandreture som denne i selskab med andre.

På vej ned igen havde vi også den smukkeste udsigt til Sandavagúr!

Landsbyen Bøur

Et lille kvarters kørsel fra Midvagúr ligger den lille bygd, Bøur. Den gør ikke meget væsen af sig i sig selv. Men det er værd at køre hertil, da bygden har den vildeste udsigt til den ikoniske og fritstående klippe Drangarnir.

Det er muligt at vandre ud til Drangarnir, men da vandreturen ligger på privat grund, kan du kun gøre det med en betalt guide eller en dyr bådtur. Du kan også som jeg nøjes med at se på klippen fra Bøur – og det er altså heller ikke helt dårligt.

Du kan med fordel gå gennem bygden og følge vejen ud på den modsatte side. Du får et godt view til de andre omkringliggende klipper og øer (blandt andet Tindhólmur), som bygden også har udsigt til. Der går også en vandresti derfra. Det blæste dog så meget, at jeg ikke havde mod på at finde den 😉

Vandfaldet Múlafossur

Kun 10 minutters kørsel fra bygden Bøur, finder du den lille og isolerede bygd, Gasaldur. Dette er et af de mest besøgte og ikoniske steder på Vágar grundet vandfaldet Múlafossur, der med stor kraft springer direkte ud i de kolde bølger i det nordatlantiske hav.

Min rejsekammerat, Jens, og jeg kørte til bygden i det vildeste blæsevejr. Det betød også, at vi havde det helt for os selv, og at vi fik lov til at opleve vandfaldet, mens vandet blæste opad. Det er fantastisk fascinerende at opleve naturen på Færøerne, når den raser allermest! Det var faktisk – helt ærligt – en smukkere oplevelse, end da jeg besøgte vandfaldet en sommer for to år tilbage.

Læs også: Guide: 4 flotte vandfald på Færøerne

Letisvatn og Bøsdalafossur

Vandreturen her er fantastisk og mulig for alle at komme på. Det ligger på privat grund og koster derfor et gebyr på 200 kroner per mand. Du betaler gebyret ved caféen, der ligger ved starten af vandreruten (du kan ikke undgå at støde på det). Der var dog ikke noget gebyr denne gang, da der ganske enkelt ikke var nogen – nok på grund af sæsonen og vejret.

På en god dag er det en af de flotteste vandreture, du kan komme på. Ikke kun fordi du vandrer langs med den største sø på Færøerne, men også fordi du har mulighed for at komme ud på klippen Trælanipa. På toppen af denne klippe finder du en ikonisk udsigt, hvor du både kan se havet og søen på én og samme tid. Jeg har det stadig til gode, da det har været meget blæsende begge gange, jeg har vandret turen (jeg har derfor ikke villet tage chancen og bevæge mig derop).

For enden af stien kan du også få et udkig til Bøsdalafossur og en imponerende kyststrækning med de flotteste klipper. Pas på dig selv, når du bevæger dig ud på stenene, da de er glatte – og husk ikke at gå for tæt på kanten, da der ingen vej er tilbage, hvis du falder ned 😊

Vandreturen derud var denne gang lidt vanvittig. Den var smuk, fordi der var sne. Men, som det ofte sker på Færøerne, slog vejret pludseligt om. De 15 m/s blev til 25 m/s + det løse med vindstød af endnu hårdere styrke. Jeg fik derfor ikke billeder denne gang, da jeg/vi måtte skynde os hjem og koncentrere os om ikke at vælte omkuld for mange gange 😉

Praktisk info om Vágar og Færøerne

Bus fra lufthavnen til Midvagúr

Det er muligt at tage rute 300 direkte fra lufthavnen og til bygden Midvagúr (20 kroner). Den kører hele vejen til Tórshavn. Der kan betales med betalingskort.

Du kan se et skema over busserne her.

Overnatning på Vágar

Jeg foretrækker, at det bliver så lokalt som muligt. Så jeg bookede et værelse ved Kristjanshavn, der består af tre hytter. Der er tekøkken, bad, toilet og alt, hvad du har brug for. Det er tilmed billigt!

Billeje på Vágar

Du kan leje en bil direkte fra lufthavnen eller gøre det gennem Kristjan, der driver Kristjanshavn. Han har nogle biler af ældre dato til rådighed. De er billige og koster kun 250 kroner om dagen.

Indkøb i Midvagúr

Ender du med at booke et ophold i Midvagúr, er der gode muligheder for at handle ind til at lave mad. Der er både Bonus og FK. Går det helt galt, er der også en tankstation (Magn), hvor du kan købe det allermest nødvendige eller en kop kaffe.

Prisniveauet er lidt højere end i Danmark, da alle varer skal importeres. Men handler du med lidt fornuft, er det ikke meget dyrere end derhjemme.

Sprog og valuta

Stort set alle færinge forstår og taler dansk (det ville være fantastisk, hvis vi danskere også talte færøsk). Det er så skønt og venligt et folkefærd! Valutaen er dansk dog med færøske pengesedler.

Del og like gerne vores indlæg:
fb-share-icon

Du vil måske også kunne lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *