Kallur Fyrtårn
Færøerne

Færøerne: Alt om Kalsoy og hiket til Kallur Fyrtårn

En af vores oplevelser på vores miniferie til Færøerne foregik på øen Kalsoy kun 20 minutters sejlads fra Klaksvik. Det var en af de oplevelser, vi virkelig havde set frem til, da Kallur Fyrtårn vel nok har den mest fantastiske placering af alle fyrtårne.

På den nordlige del af Kalsoy, der kun har omkring 150 indbyggere i fire bygder, ligger det berømte og meget populære fyrtårn, Kallur. Det er et meget populært hike grundet det helt fantastiske landskab, som omgiver det. Drømmer du også om at tage på dette populære hike, kan du med fordel læse med videre, da vi her kommer vi den ultimative guide til Kalsoy og hiket til Kallur Fyrtårn.

Sådan kommer du fra Klaksvik til Kalsoy

Kalsoy er en ø uden bro- eller tunnelforbindelse. Derfor er det nødvendigt at tage en færge, som sejler et vist antal gange om dagen. Fordi der også er lokale, der skal frem og tilbage, betyder det, at der kun er et vist antal mennesker, der kan foretage hiket hver dag. Vil du derfor gerne være sikker på at komme derover, bør du være ved færgen i god tid før. Vi var der selv 45 minutter før til den første færge, som sejlede omkring klokken 06:40.

Det koster 200 kroner tur/retur for 2 personer at sejle med færgen, som du køber, når du kører op på færgen (der kan betales med betalingskort). Der kan være mange flere biler, end hvad man lige regner med – så holder der 5 biler foran dig, skal du nok komme med! 😊

Du finder den opdaterede færgeoversigt her.

Når færgen lægger til, er det bare at følge vejen til højre. Der er ikke andre veje på Kalsoy, så det er umuligt ikke at nå frem til bygden Trøllanes, hvor hiket til Kallur Fyrtårn starter. Vi anbefaler at tage dertil i bil eller med et andet køretøj, da der er meget langt at gå.

Køreturen fra færgen til Trøllanes

Når du ankommer til Kalsoy, gør du det ved Syðradalur færgeterminal. Fodgængere stiger af først, hvorefter du blot kører af og følger vejen. Herfra tager det kun 20 minutter at køre til byen Trøllanes. Det foregår dog på en smal vej, hvor du skal være forberedt på at skulle holde ind, når der kommer modkørende. Du vil dog typisk kun møde den lokale bus. Undervejs dertil skal du også igennem to tunneller. Disse er lige så smalle som vejene, så kør forsigtigt og vær opmærksom på modkørende, så I begge kan nå at reagere. Det er ikke så behageligt!

Når du ankommer til Trøllanes, kommer du hurtigt til en parkeringsplads. Når du går mod fjeldet i nordlig retning, møder du undervejs et relativt nyt toilet. Det er meget kærkomment! 😊

Hiket fra Trøllanes til Kallur Fyrtårn

Ved toilettet er der også et kort, som giver dig et overblik over området og hiket. Det er dog meget ligetil, da du bare skal gå efter en rød låge i starten af fjeldet (husk at lukke den efter dig) og ellers bare følge de trampestier i højre retning, som andre hikere har lavet igennem tiden. Vær ekstra forsigtig, hvis der er meget tåget, da det kan gøre det svært at orientere sig 😊 Når du går, skal du hele tiden sørge for at have havet til højre for dig – så går du ikke forkert.

Første punkt er en samling af sten. Når du når den, skal du dreje 90 grader, så du fortsætter ligeud og igen har vandet på højre side af dig. Undervejs kommer du til en mindre flod, som er nemt at krydse. Ikke længe efter vil det være muligt at ane fyrtårnet i det fjerne.

Hiket til fyrtårnet tager ikke meget mere end 40 minutter, hvis du er i almindelig form. Det er derfor meget overskueligt sammenlignet med andre hikes på øerne.

Er du heldig at komme derop på en stille og solrig dag, kan du følge en smal sti over på en højderyg bagved fyrtårnet, som giver dig den mest fantastiske udsigt. Det var, hvad vi gik efter. Men det var alt for farligt, da det blæste 17 m/s og regnede. Gør det også det, når du kommer derop, anbefaler vi på ingen måder, at du tager chancen – du risikerer at glide eller blive taget af vinden, og så er det game over… Intet billede er livet værd 😊

Besøg Mikladalur på vejen tilbage til færgen

Ikke langt fra Trøllanes ligger bygden, Mikladalur. Det er her, den berømte statue af Kópakonan står. Det er værd at bruge tid på, da der også er et lille vandfald og en fantastisk udsigt.

Sørg gerne for at være ved færgen senest en halv time inden, den afgår. Der kan være flere lokale, der skal med færgen, ligesom der med al sandsynlighed også er flere hikere, der gerne vil med den.

Vi var dog lidt uheldige at skulle vente tre timer, da der var ret lang tid mellem færgen omkring middag, til den vi tog ved 15-tiden. Det er dog en god måde at indlægge lidt tid til en lur 😉

Godt at vide inden hiket

Det er meget vigtigt at huske på, at Kalsoy er en afsidesliggende ø, og at naturen som alle andre steder på øerne er meget barsk. Lad derfor være med at tage nogle chancer – lokale og turister er før faldet i døden, og der er ingen hjælp at hente, hvis først det sker.

Vær også gerne forberedt på, at vejret er meget omskifteligt. Det ene øjeblik skinner solen for så at regne den næste halve time. Det kræver noget godt fodtøj og påklædning.

Tag derfor gerne følgende på:

  • Gode vandrestøvler
  • Vind- og vandafvisende jakke (en varm jakke)
  • Langærmet bluse
  • Slidstærke og åndbare bukser/leggings
  • Regnbukser (eller hav dem med)
  • Rygsæk til kameraudstyr, snacks, drikkevarer og madpakke

Efterlad ikke andet end dine fodaftryk og udvis respekt, så andre i fremtiden også kan få lov til at nyde den helt fantastiske natur 🙂

Vil du være den første til at modtage nye blogindlæg, tilbud på plakater og lignende? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev herunder!

Del og like gerne vores indlæg:
fb-share-icon

Du vil måske også kunne lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *